Bohém Zenei Álmok

Integrációs törekvés a rock-muzsikában

A mai muanyag zenék után úgy látszik, hogy a "nyugat-európai selyemútról" más törekvések is eljutnak hozzánk, amelyek nem akarják mindenáron igába hajtani ízlésünket, hanem egyesíteni kívánják a hajdanvolt vasfüggöny két oldalán, esztendokkel korábban fejlodésnek indult törekvéseket. A Skinny Bohemians, vagyis a Sovány Bohémok, januar 15-én maxi CD-t adnak ki, Hey, Don't Let Me Down és Wine Cellar címmel, amely lemezanyag éppoly otthonosan szólaltathat meg Anglia, Kanada, Csehország vagy éppen Hollandia zenés lokáljaiban, mint amilyen természetességgel Magyarországon a Pepsi Szigeten, vagy az apróbb klubokban játszották oket.

A csapat ugyanis egyszerre angolszász és hazai, mivel tagjai között nyugati emigránsok gyermeke, de itthoni vándortrubadúrok is megtalálhatók. Szemes Zoltán énekes Kanadából indult útnak, O testesíti meg talán leginkább a világpolgár archetípusát, hiszen ötévesen távozott szüleivel Nyugatra. A kilencvenes évek elején együtt játszott Adrian Portassal, a New Model Army tagjával). Képzettségét tekintve számítógép-szakember, antropológus és bundatisztító, aki volt lakásfoglaló Londonba, így belekóstolhatott a szegénységbe, illetve herótot kaphatott a fokhagymás spagettitol, mivel akkoriban étel gyanánt csak ilyen furcsaságra futotta neki. A gitáros, Szabó "Leon" Attila, ismert jelenség a hazai könnyuzenében, foleg azok számára, akik szívesen látogatnak el füstös blues-kocsmákba, és a villanygitározás mellett az akusztikus hangzást is kedvelik. Alighanem egy ilyen koncert utáni sörözésnél döntöttek úgy Szemessel, hogy a Szigetorszába költöznek, és ott próbálnak szerencsét. A ködös Albionban összeálltak a Cure lemezein közremuködo Bob Thomson-nal és hamarosan európai koncertkörutakba kezdtek. Ezt azonban meg kellett szakítaniuk, mert a hatóságok távozásra szólították fel Leont. Olyan gyorsan hagyta el Angliát, hogy még az öreg Marshall ládát, és a szitárját is maga után hagyta.

Közel négyévi távollét után, Magyarországon ismét bekapcsolódott a zenei életbe, voltak sikeres és kevésbé eredményes próbálkozásai, játszott névtelenekkel és neves sztárokkal, de sohasem gondolta, hogy a Skinny-nek egyszersmind vége van. Annál is inkább meggyozte az újrakezdés szükségessége, hogy látta, bizonyos körökben kereslet mutatkozik a jó zenékre, foleg, ha azok újszeru tálalásban összegzik a muzsika fejlodéstörténetét, mondjuk az autentikus blues-tól, a Doors-on és a Led Zep-en át, a Vörös Forró Csilipaprikáig. A brit Dominic Hawken - az East 17 kísérozenésze - által menedzselt, és az egyik zenésznegyed Camden Mix díját elnyert zenekar, Szemes hazatérése után ismét muködni kezdett.

Az eredeti hangszeres játékáról híres Szabó, és az énekes szövegíró Szemes, hamarosan honi zenésztársakra is lelt, Porebszki "Lepke" Gábor és Csik István session-zenész személyében. Csik neve sem ismeretlen a zenészvilágban. Elso - többek által ismert - együttese az Exotic volt, amelyben annak ellenére csillantotta meg dobtudását, hogy alapjában véve a zenei anyag a feledheto kategóriába tartozott. Némi kalandozást követoen a Kárpát Mobiusznál kötött ki, mely társaság ot talán méltánytalanul agyonhallgatták a szaklapok hasábjain. A Skinny Bohemians tagjaival és az oket körülvevo körrel egyébként régi barátság köti össze, hiszen a New Modelles Adoval o is együtt játszott az angol, Machines nevu bandában.

Együtt tehát a csapat, amely az általuk "technológiai kor népzenéjének" elnevezett opusszal nem fogja ugyan a tündöklo megasztárok piaci lemezeladási mutatóit a porba sújtani, de az Universal Music Hanglemezkiadó Kft. jóvoltából minden bizonnyal kellemes perceket fog szerezni az igényes és korszeru rockzene szerelmeseinek. Ebben, és az élo koncertek menedzselési gondjaiban a Cafeconcert Rendezvényiroda és Muvészmendzsment vállal részt. Internetes honlapjukról, a www.skinnybohemians.com -ról egyebeket is megtudhatunk, nevezetesen, hogy nem egyetlen követ akarnak dobni a mai magyar zenei ipar állóvizébe. Jövo év áprilisban ugyanis Angel Of Spring címen, LP követi a nemzetközi formáció most elkezdett integrációs kísérleteit.

-Mtib-

The Skinny Bohemians: Hey, Don`t Let Me Down (Skinny Music)