Maxi után, album elott

A Skinny Bohemians jó egy évtizeddel ezelott még angol együttesként kezdte pályafutását Londonban, ám tagsága késobb "elmagyarosodott", melynek eredményeképpen a csapat tavaly végleg áttette a székhelyét Magyarországra. Addigra persze Angliában is komoly hírnevet szereztek maguknak; 1997-ben például "Angel Of Spring" címu számukkal elnyerték a londoni Camden Mix demoverseny különdíját. Itthon 2001 elején jelentették meg elso maxijukat, "Hey, Don't Let Me Down" címmel, amelyet egy évre rá a "Me & God" maxi követett. A zenekar nem mindennapi történetérol annak két állandó tagját, az énekes Zed-et, és a gitáros Attilát kérdeztem.

Look: Zed, mint alapító tag, foglald össze, légy szíves, az együttes történetét!
Zed: Én magam Kanadában nottem fel, 1987-ben költöztem át Angliába, ahol a Paramount City nevu klubban összeismerkedtem Adrian Portas-szal (késobb a New Model Army gitárosa); vele együtt kezdtem el számokat írni, és 1990 körül hoztuk létre, még angol zenészekkel, Londonban az elso Skinnyt. Az 1993-as európai turnénk során eljutottunk Magyarországra is, ahol a Morrison's Pubban léptünk fel; ott ismerkedtem meg Attilával, aki akkori zenekarával, a Meryll Chagall-lal játszott elottünk. A koncertek végén játszottunk közösen egy jam sessiont, ami olyan jól sikerült, hogy a közönség nem akart leengedni bennünket a színpadról. Mondtam neki, jó lenne ezt valahogy folytatni, de akkor még nem történt semmi. 1994-ben visszajöttünk, akkor a Szigeten játszottunk, és ott Attila hangosított bennünket. Utána o is kijött Londonba, és ott elkezdtük a Skinny Bohemians történetének egy új fejezetét. Egyébként ez a lényege a zenekarnak, hogy mindig újraszületik, hogy mindig friss, köszönhetoen az új tagoknak, ami bennünk is új ötleteket szül. Mi ketten alkotjuk a csapat magvát, és ezáltal a hangzását is; Attila írja a zenét, én a szöveget. Eleinte angol zenészekkel játszottunk, megfordult nálunk Bob Thompson is, aki a Cure lemezein is dobolt, volt walesi ritmusszekciónk, aztán jött Lepke és a többi magyar zenész.

Look: Egy éve komoly változás történt a csapat életében.
Zed: Tavaly végleg hazaköltöztem Magyarországra. Elkezdtük nagyon komolyan venni a dolgokat, nemcsak a zenélést; azt eddig is komolyan vettük, de a dolgok üzleti részét is. Lemezeket adunk ki, és a sajtóval is felvettük a kapcsolatot.

Look: Miért maxikat adtok ki, miért nem teljes hosszúságú lemezzel jelentkeztetek?
Attila: Ez Magyarországon ugyan szokatlan, de Amerikában, és Angliában is így mennek a dolgok.
Zed: Ha kiadnánk egy lemezt, az sokáig az egyetlen életjel lenne rólunk. Így viszont a sajtó és a közönség jobban megismeri a nevünket, a zenénket, gyakrabban tudnak hírt adni rólunk, ráadásul egy tinédzsernek könnyebb megvennie egy maxit 1200 forintért, mint egy normál CD-t 4-5 ezerért.

Look: Mik a következo tervek: egy újabb maxi, vagy végre egy teljes lemezanyag?
Attila: Eloször egy nagylemez, utána pedig megyünk turnézni Európába.
Zed: Itt Magyarországon nagyon kevés a fellépési lehetoség, és ez megöli az élozenét. A nagylemezt április végén szeretnénk kiadni; most tárgyalunk róla a Universal-lal; a tét az, hogy ok adják ki, vagy a saját cégünk. Persze jobban szeretnénk, ha ok, mert akkor a lemez bekerülne a nemzetközi katalógusba, és így sokkal könnyebb lenne a rádióadókkal is tárgyalni a játszásáról, mondjuk Németországban. Ha a lemeznek nincs terjesztése egy országban, a rádióadók nem fogják játszani; minek játszanák, ha egyszer nem lehet megvenni?

Look: Hol tartotok a lemezzel?
Zed: A fele már fel van véve. Azt fogjuk újrakeverni, amit a maxikon eddig kiadtunk, melléjük pedig négy új számot is felveszünk, úgyhogy a CD-n összesen 10-11 szám lesz hallható.

Look: A hatásaitok között olyan zenekarok nevét olvastam, mint például a Led Zeppelin, a Doors, vagy a Smashing Pumpkins. Hogyan jellemeznétek a zenéteket annak, aki még nem hallotta a Skinny Bohemians-t?
Zed: A zenénk olyan, mintha a Led Zeppelin szeretkezne Iggy Pop-pal, és közben Placebo-t hallgatnának. Mindenki másra asszociál; van akinek a Red Hot Chili Peppers ugrik be róla, van akinek Jimi Hendrix, vagy a Cult, esetleg az INXS.
Attila: Ha megfogok egy akkordot, és megszólal egy jó riff, Zednek egybol eszébe jut róla egy történet. Azokról a dolgokról szólnak a szövegeink, amik velünk történtek. Nagyon sok dolog történt, a nagy részét el sem merjük mesélni.

Tóth Tamás